Rozmowa z Markiem Dudkiem - Kierownikiem Serwisu PLUS

Günther to jedna z kilkunastu marek wybrana przez firmę Promatec do swojej oferty, czym się wyróżnia w swoim asortymencie?

Firma Promatec  jest w stanie zaproponować swoim Klientom kompleksowe rozwiązania procesów produkcyjnych począwszy od przygotowania surowca, praktycznie aż do jego spakowania. Bardzo ważnym obszarem jest proces nastrzyku  i masowania, realizowany przez naszego dostawcę   jakim jest firma Günther.  

Günther to firma z 40 letnią tradycją, specjalizująca się
w produkcji zaawansowanych technologicznie nastrzykiwarek i masownic. Oferuje szeroką gamę nastrzykiwarek, począwszy od małych 1-igłowych do ręcznego nastrzyku, poprzez serwomotorowe jednogłowicowe nastrzykiwarki do mięs
w wykonaniu do 354 igieł, aż po dwugłowicowe rozwiązania Tandem i Duo cechujące się aż 882 igłami. Specjalną ofertę Günther dedykuje również do nastrzyku drobiowego (do 630 igieł) oraz rybnego (do 650 igieł). Co istotne, nasz partner dysponuje dodatkowo  znakomitymi systemami filtracyjnymi, dostosowanymi do danej aplikacji i oczekiwanych wydajności,  jak również  myjkami ultradźwiękowymi, służącymi do czyszczenia igieł. Wszystkie te elementy uzupełniają asortyment nastrzykiwarek. 

Drugą grupą urządzeń, będących specjalnością Günthera są masownice próżniowe, uchylne lub poziome, dostępne w szerokim zakresie pojemności
i z wyposażeniem dostosowanym do konkretnych wymagań. Uzupełnieniem oferty są urządzenia wspomagające takie jak stacje przygotowania solanek, nacinarki bagnetowe i rolkowe, transportery taśmowe, stoły podawcze i wibracyjne, urządzenia załadowcze, systemy schładzania solanek oraz moduły do powlekania głęboko zmrożonych produktów marynatami i przyprawami.

Dlaczego oferta nastrzykiwarek Günther jest szczególna? 

Przede wszystkim jest to niezwykle różnorodna gama maszyn. Od prostych mechanicznych przeznaczonych do laboratoriów, niewielkich zakładów rzemieślniczych, po najbardziej zaawansowane nastrzykiwarki przemysłowe, umożliwiające niezależną regulację wszystkich parametrów istotnych dla optymalnego nastrzyku dowolnego rodzaju mięsa czerwonego, drobiowego czy ryb. Pragnę podkreślić, że Günther to pionier w dziedzinie zaawansowanych technologii – serwonapędowe nastrzykiwarki są w regularnym programie produkcyjnym tego dostawcy od kilkunastu lat, wyznaczając nowe standardy w tym segmencie.   

Günther zawsze podkreśla, że kluczowym dla delikatnego i precyzyjnego nastrzyku jest rozmieszczenie igieł. Dlatego też, dla poszczególnych zadań możemy wybierać i urządzenia i w niemal każdym modelu, różne, łatwo wymienialne mosty igłowe. Kolejnym istotnym parametrem jest zapewnienie stałego ciśnienia nastrzyku, niezależnie od warunków prowadzenia procesu. Jest oczywistym, że niższe ciśnienie solanki wpompowywanej
do mięśni to mniejsze oddziaływanie mechaniczne na surowiec, czyli wyrób finalny lepszej jakości. Günther uzyskuje to dzięki krótkiej i możliwie nieskomplikowanej drodze solanki do wypływu z igieł. Determinuje to minimalny przyrost temperatury solanki w czasie procesu, tak istotnego parametru dla powtarzalnego i wydajnego procesu.

Günther dużą wagę przykłada do jakości swoich konstrukcji – maszyny są solidnie wykonane, z łatwym dostępem do wszelkich podzespołów. Zaprojektowane tak, aby uniknąć martwych przestrzeni, co przekłada się na najwyższą higienę pracy i obsługi. Niezwykle istotne, niespotykane w urządzeniach innych producentów jest rozdzielenie elementów elektrycznych i elektronicznych od tych pracujących w środowisku mokrym, jak np. pompa solanki.   

Urządzenia Günther są dodatkowo tak zaprojektowane, aby koszty eksploatacji były minimalne - okresowe przeglądy mogą być realizowane  we własnym zakresie, a używane komponenty elektryczne, części mechaniczne są powszechnie dostępne na rynku globalnym. 

Oprócz nastrzykiwarek, Günther specjalizuje się w masownicach. Co je odróżnia od innych dostępnych na rynku?

Przede wszystkim wszechstronność. Zmienne nachylenie bębna w typoszeregu GPS, regulowany komputerowo poziom próżni w bardzo szerokim zakresie, prędkości oraz kierunek obrotów, umożliwiając masowanie od łagodnego do agresywnego. Możliwość integracji z innymi urządzeniami takimi jak: stacje solanki, zbiorniki solanki, automatyczny załadunek i wyładunek masownic oraz niezwykle wygodne mycie urządzeń, to kolejne atuty rozwiązań Günthera. Unikatowym rozwiązaniem jest system chłodzenia – tylko w masownicach Günther chłodzone jest pełne poszycie bębna – w części tylnej, cylindrycznej i stożkowej oraz w przegrodach wewnętrznych. To zapewnia najskuteczniejsze zarządzanie temperaturą wnętrza masownicy i minimalizuje nakłady energetyczne.   Procesy wewnątrz bębna poprzez sterownik MC2R podlegają elektronicznemu monitoringowi i zarządzaniu: temperatura, próżnia, przepływ glikolu, kąt nachylenia bębna, dozowanie solanki.

Które z maszyn marki Günther nazwałby Pan flagowymi nie w asortymencie a na rynku polskim, a które wymagają większego docenienia
i dlaczego?

Bardzo dużym uznaniem i przychylnymi opiniami wśród Klientów cieszy się nastrzykiwarka PI54/105.

Główną zaletą tego modelu jest bardzo szeroka funkcjonalność przy niskich kosztach eksploatacji i małej awaryjności. W urządzeniu można stosować różne typy głowic igłowych w zależności od potrzeb realizowanego procesu.  Dodatkowo urządzenie jest wyposażone w pneumatyczny blok amortyzacji igieł, który umożliwia nastrzyk mięs z kością. Urządzenie jest również wyposażone w funkcję, która umożliwia zdefiniowanie warstwy produktu, w której ma być wykonany nastrzyk.

Wysokość belki dociskowej produktu można także płynnie zmieniać poprzez zdefiniowanie wartości w panelu dotykowym M2CR. 

Niedocenionymi na polskim rynku urządzeniami  marki Günther są masownice. Cechuje je wszechstronność tj. zmienne nachylenie bębna w typoszeregu GPS, możliwość regulacji w szerokim zakresie praktycznie większości parametrów  procesu, możliwość integracji z innymi urządzeniami, systemami informatycznymi oraz niezwykle wygodne mycie urządzeń. W masownicach firmy Günther są również zastosowane bardzo innowacyjne rozwiązania. Przykładem może być masownica typoszereg GPC z możliwością równomiernego powlekania głęboko zamrożonego produktu (mięso, warzywa, ryż, makaron itp.) różnymi marynatami i przyprawami. W tym celu produkt jest mieszany i spryskiwany ciekłym azotem w bębnie masownicy. Ciekły azot przechodzi następnie do fazy gazowej i schładza produkt do temperatury ok -50°C. Schłodzony produkt jest spryskiwany marynatą lub przyprawami, które natychmiast zespalają się z produktem tworząc jednolitą powłokę. Ciekły azot jest idealnym czynnikiem chłodniczym. Jest nie tylko łatwy w stosowaniu, ale również przyjazny dla środowiska. 

Na ile Günther jest w stanie kompleksowo zarządzać peklownią?

Kompleksowe zarzadzanie peklownia firma Günther może realizować na dwa sposoby: 

1.Urządzenia Günthera takie jak: nastrzykiwarki, masownice, stacje solanek z wymiennikami ciepła, czy automatyczne załadunki, wyładunki i systemy ważące  mogą być połączone ze sobą w jedną linię produkcyjną, zarządzaną przez oprogramowanie  Günther Pilot.    

2. Urządzenia Günthera wymienione powyżej, oprócz możliwości ich wspólnego połączenia, mogą być dodatkowo podłączone do urządzeń Klienta takich jak: czytnik kodów cymbrów, stacja próżniowa, system ważący, nadrzędny zakładowy system zarządzania produkcją.  

Korzyść jest oczywista – optymalizacja na każdym etapie produkcji, udokumentowana w tabelach czy wykresach.

Dziękujemy za rozmowę! 

 



TWÓJ KOMENTARZ:

CZYTAJ RÓWNIEŻ