Przed nami tłusty czwartek. Niektórzy z nas zjedzą mnóstwo pączków, a na pewno więcej niż jednego. Polacy zazwyczaj zjadają tego dnia 7 tysięcy ton tego tłustego i słodkiego smakołyku, czyli prawie 100 milionów sztuk. Jeden to około 300 – 400 kcal.
Nie każdy pamięta, że tłusty czwartek, nazywany także „tłustym dniem", był czasem, kiedy żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny. Tego dnia na stołach stawiano różnego rodzaju tłuste potrawy, w tym mięsa oraz wypieki z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną. Dziś na polskich stołach w tłusty czwartek królują pączki z marmoladą lub innym słodkim nadzieniem. Wiele osób wierzy, że kto zje chociażby jednego pączka, będzie miał udany rok.
A jak przygotować te smakołyki? - Tradycyjną metodą, tak jak robiło się to przez lata. Żadnych polepszaczy. Bardzo ważne jest też nadzienie. Tradycyjna róża, marmolada a na wierzchu karmelizowana skórka pomarańczowa. Niezawodna przy tak masowych produkcjach jest dzielarka firmy Handtmann VF 830 z przystawką FS 521.
W ten dzień nie liczmy kalorii. Na zdrowie i smacznego.
CZYTAJ RÓWNIEŻ
15 października 2024
27 września 2024
23 grudnia 2020
22 grudnia 2020